Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1952 από μια μικρή ομάδα πρωτοπόρων γαστρεντερολόγων των Αθηνών.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Γεωργίου Βουλπιώτη στον οποίο ανήκει και η ιδέα για την ίδρυση της Εταιρείας. Μεταξύ των Ιδρυτικών μελών περιλαμβάνονταν χειρουργοί, ακτινολόγοι και εργαστηριακοί ιατροί, ιστορικό στοιχείο που δείχνει ότι εξαρχής η άσκηση της Γαστρεντερολογίας στη χώρα μας στηρίχθηκε στην αντίληψη της δημιουργικής συνεργασίας με κλινικούς ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που είχαν ενεργό ενδιαφέρον και ενασχόληση με τις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα και του ήπατος.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν η Εταιρεία μας ενισχύθηκε σημαντικά από τη δημιουργική παρουσία εξαιρετικών κλινικών δασκάλων που εκπαίδευσαν και ενέπνευσαν γενεές νεοτέρων γαστρεντερολόγων με αποτέλεσμα την καθιέρωση της ειδικότητας σε επίπεδο εξαιρετικής ποιότητας. Τα πρώτα δειλά βήματα της ενδοσκοπικής προσέγγισης του γαστρεντερικού σωλήνα ακολούθησε η ραγδαία βελτίωση των ενδοσκοπικών πρακτικών που στις μέρες μας έφθασε να αντικαταστήσει πολλές από τις κλασικές «χειρουργικές» παρεμβάσεις, καθιστώντας τον ρόλο του γαστρεντερολόγου καθοριστικό στην αντιμετώπιση των ασθενών με οξείες και χρόνιες παθήσεις του πεπτικού. Παράλληλα οι εξελίξεις στον τομέα της Ηπατολογίας διεύρυναν τους ορίζοντες της ειδικότητάς μας που πλέον καλείται να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει την πλειονότητα των ασθενών της γενικής Παθολογίας.
Δημιουργήθηκαν Επιστημονικά τμήματα με συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Αυτά ήταν:
Το Ενδοσκοπικό Τμήμα που είναι το μεγαλύτερο Επιστημονικό Τμήμα της ΕΓΕ καθώς και το παλαιότερο. Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη της τριμελούς επιτροπής πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στις 4 Δεκεμβρίου 1982, στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στη διάρκεια των Γαστρεντερολογικών Ημερών.
Αιτία για τη δημιουργία του ήταν η αλματώδης πρόοδος της ενδοσκόπησης του πεπτικού συστήματος και η τεράστια δυναμική της.
Σκοπός της ίδρυσης του Ενδοσκοπικού ήταν η συνεργασία των μελών της ΕΓΕ, που το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους, ήταν η Ενδοσκόπηση.
1η Τριμελής Επιτροπή για την περίοδο 1983-1984: Νικόλαος Νικολόπουλος (Πρόεδρος), Ηλίας Μαλλάς (Αντιπρόεδρος), Αναστάσιος Εμμανουηλίδης (Γραμματέας)
Το Παγκρεατολογικό Τμήμα. Η έγκριση της ίδρυσης του Τμήματος αυτού είχε γίνει με την από 16 Οκτωβρίου 1987 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και είχε επικυρωθεί με την από 18 Ιουνίου 1988 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν το Τμήμα να λειτουργήσει ως μονάδα μελέτης και έρευνας των παγκρεατικών νοσημάτων με επιστημονική δραστηριότητα πάντα μέσα στα πλαίσια της Εταιρείας.
1η Τριμελής Επιτροπή: Κων/νος Αρβανιτάκης (Πρόεδρος), Ιωάννης Πουλαντζάς (Αντιπρόεδρος), Κυριάκος Κεχαγιόγλου (Γραμματέας).
Το 2012 μετονομάστηκε σε Τμήμα Παγκρέατος Χοληφόρων και καταργήθηκε το 2021.
Το Τμήμα Παχέος Εντέρου – Πρωκτού. Αρχικά ιδρύθηκε το Πρωκτολογικό Τμήμα. Η απόφαση για την ίδρυση του Πρωκτολογικού Τμήματος ελήφθη στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των «Γαστρεντερολογικών Ημερών» Άνοιξης, στη Λεμεσό της Κύπρου στις 18 Ιουνίου 1988.
Αφορμή αποτέλεσε η Επιστημονική Εκδήλωση των Ελληνογαλλικών Πρωκτολογικών Ημερών που πραγματοποιείτο εκείνη την εποχή στην Αθήνα. Πρωτοπόροι της ίδρυσης ήταν οι: Βασίλειος Γεωργούλης, Κων/νος Νικολαϊδης, Ηλίας Φωκάς, Ιωάννης Χριστοδουλόπουλος, Παναγιώτης Πούγγουρας και Νικόλαος Παπανικολάου. Το 2012 μετονομάστηκε σε Τμήμα Πρωκτού-Παχέος Εντέρου και καταργήθηκε το 2021.
Το Ογκολογικό Τμήμα ιδρύθηκε το 2006.
1η Τριμελής Επιτροπή: Ανέστης Ταρπάγκος (Πρόεδρος), Δημήτριος Δημητρουλόπουλος (Αντιπρόεδρος), Αντώνιος Αυγερινός (Γραμματέας) και καταργήθηκε το 2021.
To Τμήμα Βορείου Ελλάδος «Μακεδονία» ιδρύθηκε το 1992 μετά από πρόταση προς το ΔΣ της ΕΓΕ την οποία υπέβαλαν 42 μέλη της ΕΓΕ προερχόμενα από την Βόρεια Ελλάδα. Η πρώτη Τριμελής Επιτροπή, η οποία προέκυψε από την ψηφοφορία της 18ης Δεκεμβρίου 1992 αποτελούνταν από τους Σωτήριο Παρπούλα, Πρόεδρο, Ιωάννη Αγοραστό, Αντιπρόεδρο και Νικόλαο Ευγενίδη, Γραμματέα. Το 2002, το ΔΣ της ΕΓΕ προχώρησε στην αγορά ιδιόκτητων γραφείων για το Τμήμα Βορείου Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη.
Σκοπός του Τμήματος Βορείου Ελλάδος «Μακεδονία» είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Γαστρεντερολόγων, ιδιαίτερα των ειδικευόμενων, και για το λόγο αυτό διοργανώνονται μηνιαία μαθήματα στην αίθουσα διδασκαλίας του Τμήματος καθώς και ετήσια διημερίδα όπου, εκτός των νεότερων εξελίξεων στον τομέα της Γαστρεντερολογίας παρουσιάζονται και ζητήματα καθημερινής κλινικής πρακτικής που συχνά παρουσιάζουν δυσκολία στη διάγνωση και θεραπεία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος φέρει την έγκριση της Επιτροπής Εκπαίδευσης της ΕΓΕ. Σήμερα το Τμήμα Βορείου Ελλάδος «Μακεδονία» αριθμεί 398 μέλη.
Το Νοσηλευτικό Τμήμα ιδρύθηκε το 1997, μετά από πρόταση της Επιτροπής Εκπαίδευσης της ΕΓΕ, υπό την προεδρεία του Καθηγητή Μανούσου και αίτηση της κ. Κατσιλάκη από το ΓΠΝ Αλεξανδρούπολης.
Η αρχική διοικούσα επιτροπή απαρτίζονταν από τους Βασιλική Κατσιλάκη, Γεώργιο Αντωνίου, Αναστασία Μπουτσιάδου, Ελένη Μαρκάτου και Αικατερίνη Καραδήμα. Οι πρώτες αρχαιρεσίες του 1999, ανέδειξαν την Επιτροπή του Νοσηλευτικού Τμήματος που αποτελούνταν από τις Ελένη Βιέννα (Πρόεδρος), Βασιλική Κατσιλάκη, Αικατερίνη Καραδήμα (μέλη), Αλεξάνδρα Γεωργιάδου και Στασινή Χαïτάλη (αναπληρωματικά μέλη).
Το Νοσηλευτικό Τμήμα της ΕΓΕ περιλαμβάνει νοσηλευτές/τριες, τεχνολόγους ή άλλο παραϊατρικό προσωπικό που εργάζεται σε Ενδοσκοπικές Μονάδες ή Ιατρικά ή άλλα Γαστρεντερολογικά τμήματα/ιατρεία.
Σκοπός του τμήματος είναι η διασύνδεση του έργου των νοσηλευτών/τριών με την υπόλοιπη διεπιστημονική ομάδα και η ύπαρξη ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, που προάγει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της κλινικής πρακτικής στη Γαστρεντερολογία.
Το Τμήμα Δοκίμων Μελών ιδρύθηκε το 1999 σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση του καταστατικού της ΕΓΕ για να συμμετέχουν σε αυτό οι ειδικευόμενοι στην Γαστρεντερολογία. Οι πρώτες αρχαιρεσίες διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 19 ου ΠΣΓ. Η πρώτη τριμελής επιτροπή αποτελούνταν από τους κ.κ. Νικολέττα Μάθου (Πρόεδρος), Στέργιος Δελακίδης (Αντιπρόεδρος), Αθανάσιος Χατζηνικολάου (Γραμματέας). Σήμερα το Τμήμα Δοκίμων Μελών αριθμεί 258 μέλη.
Σε όλες αυτές τις εξελίξεις ο ρόλος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας ήταν πρωταρχικός, καθώς με τις επιστημονικές της εκδηλώσεις, τη χορήγηση υποτροφιών και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, συνέβαλε στη βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων γαστρεντερολόγων, προσφέροντας έτσι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, τη βελτίωση του επιπέδου των ιατρικών υπηρεσιών προς τους πάσχοντες από νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα και του ήπατος. Η εξαιρετικώς ταχεία εξέλιξη των γνώσεων και η ευρεία διάχυση ταυτοχρόνως σε πολλούς τομείς, αναπόφευκτα οδήγησε στην ίδρυση άλλων όμορων φορέων με συναφείς επιστημονικές δραστηριότητες στον χώρο της Γαστρεντερολογίας. Όμως, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας αλλάζουν ραγδαία κατά την τελευταία 3ετία, οι προκλήσεις των καιρών επιβάλλουν την επανασυσπείρωση όλου του επιστημονικού δυναμικού του τόπου μας γύρω από ισχυρούς, πρωτοπόρους φορείς όπως είναι η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία.
Είμαστε περήφανοι για τη διαδρομή της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και τη συμβολή της στις επιστημονικές εξελίξεις επτά δεκαετιών στον τόπο μας και καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν ενεργώς στη συνέχιση του έργου που ξεκίνησε η ομάδα των οραματιστών γαστρεντερολόγων του 1952.